Ontbijt overslaan en afvallen?

Hoewel veel voedingswetenschappers vandaag de dag nog steeds beweren dat dikke mensen moeten ontbijten, is uit recent wetenschappelijk onderzoek gebleken, gepubliceerd in het tijdschrift ‘International Journal of Obesity, dat het overslaan van het ontbijt helpt om overtollige kilo’s te verliezen. De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat het aantal calorieën wat je mist door het ontbijt over te slaan niet wordt gecompenseerd de rest van de dag.

Calorie-inname

Gedurende het onderzoek, waar 24 obese proefpersonen aan deelnamen, lieten de wetenschappers alle proefpersonen ontbijten en vervolgens lunchen. Het aantal geconsumeerde calorieën werd nauwlettend in de gaten gehouden. Enkele weken later lieten zij deze zelfde respondenten het ontbijt overslaan maar wel lunchen. Hierbij waren alle proefpersonen vrij om te eten zoveel ze wilden.

Ontbijten / Vasten

De proefpersonen die het ontbijt oversloegen aten niet meer calorieën bij de lunch dan wanneer ze het ontbijt niet oversloegen. Gedurende het onderzoek hielden de onderzoekers alleen niet bij hoeveel calorieën zij na de lunch nog consumeerden. Echter, de wetenschappers vermoeden dat calorieën niet worden gecompenseerd na het missen van het ontbijt. Daarnaast hadden de wetenschappers tot een paar uur na de lunch diverse hormonen die een indicator zijn voor hongergevoelens gemeten. Het missen van het ontbijt leidde niet tot hogere hongergevoelens na de lunch.

Het wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het overslaan van het ontbijt niet resulteert in een compensatie van calorie-intake gedurende de rest van de dag. De resultaten geven aan dat zwaarlijvige mensen het vasten niet compenseren door het eten van extra calorieën bij de volgende maaltijd.

Conclusie

“The present study demonstrates extended morning fasting does not result in compensatory intake at an ad libitum lunch meal in obese individuals. These results indicate that obese individuals do not compensate for morning fasting by consuming more food at the next meal but that hormonal and metabolic responses to lunch are impacted by morning feeding.”

Bron

Int J Obes (Lond). 2016 Feb;40(2):305-11

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here