Energiebehoefte

Door het groeiende probleem met overgewicht en obesitas lijkt het alsof dun zijn goed voor je is. Een te laag gewicht is echter net zo gevaarlijk als te zwaar zijn. Door het lage lichaamsgewicht kunnen verschillende gezondheidsproblemen optreden. Er is sprake van ondergewicht als de uitkomst van de BMI lager is dan 18,5. Iemand van 1.90m met een gewicht van 65 kilo heeft een BMI van 18 wat gezien wordt als ondergewicht. Tip: Je Eigen BMI Berekenen? Doe dat hier: BMI berekenen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een hogere kans op osteoporose en een slechter immuunsysteem. Ondergewicht kan net als overgewicht zorgen voor psychische problemen zoals een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

Oorzaken van ondergewicht

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand ondergewicht heeft. Het is mogelijk dat de persoon van nature dun is omdat men altijd weinig heeft gegeten. Een andere oorzaak zijn medicatie. Bepaalde medicatie zorgen ervoor dat de eetlust afneemt waardoor er minder gegeten wordt. Een aandoening of ziekte kan ook een oorzaak zijn van ondergewicht. Als het gewicht afneemt zonder dat je met afvallen bezig bent dan is het mogelijk dat er een medische oorzaak is. Neem dan contact op met de huisarts om het te bespreken.

Eetstoornissen

Ondergewicht kan veroorzaakt worden door een eetstoornis zoals anorexia nervosa. Dit is een aandoening waarbij de persoon het zichzelf aandoet door heel weinig te eten. Als er sprake is van anorexia dan eet de persoon zo weinig dat het lichaam bijna aan het uitsterven is. Het is ook mogelijk dat er veel te veel gesport wordt om het gewicht omlaag te krijgen. In beide gevallen wordt er obsessief mee omgegaan. Anorexia is een psychisch probleem waarbij de gevolgen lichamelijk te merken zijn. Er is meestal een tekort aan voedingsstoffen waardoor het lichaam verminderd functioneert. Mogelijk gevolgen van anorexia zijn hart- en long problemen en osteoporose. In extreme gevallen kan anorexia levensbedreigend zijn.

Aankomen met ondergewicht

Het lijkt makkelijk om aan te komen met ondergewicht maar dat is het niet. Een logische reactie is dat de persoon meer junkfood moet eten om zo snel mogelijk aan te komen in gewicht. Dit is echter niet verstandig. Junkfood bevat naast veel calorieën ook veel vetten. Iemand met ondergewicht loopt dan meer risico op hart- en vaatziekten. Een gevarieerd en gezond eetpatroon is voor iemand met ondergewicht belangrijk. Doordat er meestal weinig gegeten wordt is het van belang dat het lichaam voorzien wordt van alle nodige voedingsstoffen. Junkfood voorziet niet in deze behoefte.

Voedingsmiddelen zoals volkorenproducten, fruit, groenten, vlees, vis, noten en zuivelproducten horen ook in het eetpatroon van een persoon met ondergewicht. Aankomen in gewicht wordt niet gedaan door ongezonder te eten maar door meer te eten van de gezonde voeding. Neem bijvoorbeeld vaker een tussendoortje, ook als je geen honger hebt. Geschikte tussendoortjes voor personen met ondergewicht zijn weight gainers maar ook de eiwitshake is snel te nuttigen zonder veel inspanning.

Om aan te komen in gewicht moet er meer gegeten worden dan er verbruikt wordt. Het verbruik verschilt per persoon. Het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt wordt berekend aan de hand van de energie die je nodig hebt voor lichaamsprocessen zoals de bloedcirculatie, ademhaling en het herstellen van cellen. Alle functies die het lichaam in rust uitvoert wordt de ruststofwisseling genoemd oftewel de basal metabolic rate. Dit aantal calorieën wordt vermeerderde met de calorieën die nodig zijn voor de fysieke activiteit zoals werken en sporten.

10 Korte tips om veilig het aantal calorieën te verhogen:

  • Kies voor calorierijke voeding
  • Meer maaltijden per dag
  • Noten bevatten veel calorieën
  • Gebruik meer olijfolie
  • Nuttig eiwitsupplementen
  • Grotere maaltijden maken
  • Drink melk of sapjes in plaats van water
  • Eet gezond maar wel wat je lekker vindt
  • Verhoog het aantal calorieën langzaam
  • Eet een energy bar als tussendoortje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here