Leucine remt spierafbraak

Extra inname van het aminozuur L-leucine remt volgens wetenschappelijk dieronderzoek aan de University of Sao Paulo de afbraak van spieren die gedurende langere tijd inactief zijn. Het is bekend dat spieren kunnen profiteren van de anabole effecten die leucine met zich meebrengt.

Leucine

leucine heeft naar alle waarschijnlijkheid anabole effecten doordat spiercellen meer energie verlegd naar de synshese van spiereiwitten op het moment er meet ‘leucinemetabolieten’ aanwezig zijn. Om deze reden dook onder diverse wetenschappers de vraag op of het mogelijk is om leucine te gebruiken voor spieren die langere tijd inactief zijn en katabole mechanismen die versneld spierweefsel afbreken te voorkomen.

Tijdens het onderzoek werd gebruik gemaakt van ratten verdeeld over twee groepen. De ene groep die kreeg elke dag 2,7 gram leucine per kg/lichaamsgewicht toegediend en de andere groep kreeg geen leucine. Enkele dagen nadat de ratten waren toegediend spalkten de wetenschappers de achterpoten van de ratten voor een week lang, op deze manier konden zij hun achterpoten niet gebruiken. Na deze week werd de spalk verwijderd.

Spiermassa

Uit het wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat door suppletie met leucine de spieromvang in de achterpoten, om precies te zijn de soleus-spier, minder snel afnamen dan de bij de ratten die niet werden toegediend met extra leucine. Opmerkelijk was ook dat op het moment de ratten hun achterpoten weer gebruikten de spiermassa in hun achterpoten sneller was hersteld.

Verschillende katabole genen voor MuRF1 en MAFbx werden tijdens de periode van inactiviteit actiever. Dit zijn genen die onder andere spiercellen afbreken. Suppletie met leucine remde deze genen tevens.

Spiereiwitten

Toedining van leucine heeft geen effect op de aanmaak van spiereiwitten. Dit supplement is in inactieve spieren uitsluitend antikabool en dus niet anabool. Op het moment de gebruikte dosis in dit onderzoek omgerekend wordt naar humane maatstaven dan komt dit uit op zo’n 0,20 tot 0,27 gram per kg/lichaamsgewicht per dag. In humane onderzoeken lijkt leucine uitsluitend te werken in doses van meer dan 5 gram alsmede in combinatie met eiwitrijke voeding.

Bron

Muscle Nerve. 2010 Jun;41(6):800-8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here