Eierdooiers en spieropbouw

De eierdooier of het eigeel in een ei is het binnenste gele gedeelte van een ei. De eierdooier is voor ongeveer 1/3 verantwoordelijk van het gewicht van een ei. Fitnessmagazine24 onderzocht de dingen die je moet zou moeten weten over de spieropbouwende samenstelling van eidooiers.

1 Proteïne

Rocky had absoluut geen idee waar hij mee bezig was. Naast de kans op een salmonellavergiftiging, levert het doorslikken van rauwe eieren ook lang niet zoveel energie voor het opbouwen van spiermassa. Onderzoeken tonen aan dat proteïne in volledig gekookte eieren 91% vanuit de natuur aanwezig is, oftewel klaar om gebruikt te worden door het lichaam. Rauwe eieren komen niet verder dan de helft van die potentie.

2 Cholestrol

Hoewel een dooier de volledige 5 gram vet die in een ei zit bevat en 186 gram cholestrol, bevat hij ook ongeveer de helft van de 6 gram proteïne van een ei, plus ook nog eens een rijkdom aan aminozuren en vitamine A, B, D, E en K. Dat is de reden dat veel krachtsporters kiezen voor hele eieren en extra proteiïne bijnemen.

3 Choline

Eierdooiers bevatten choline, een essentiële voedingsstof die helpt om hersencelstructuur en neurotransmitters te onderhouden. Daarnaast is choline een voedingstof dat (spier)cellen aanmaakt.

4 Chalaza

De dunne witte vezel om de dooier heet de chalaza en beschermt de dooier in de eierschaal. De chalaza is één van de twee banden die bestaan uit albumine (belangrijkste eiwitmolecuul in het bloedplasma), die de dooier in het midden van het eiwit ophangt.

5 Voedingswaarden

Er is absoluut geen verschil in voedingswaarde tussen bruine eieren en witte eieren. Bruine eieren worden gelegd door kippen met rode ‘oorlellen’. Bruine eieren zijn normaal gesproken wel duurder dan witte eieren. Dit komt omdat de kipsoort die bruine eieren legt groter is dan de kipsoort die witte eieren ligt, hierdoor hebben ze meer voer nodig.

1 REACTIE

  1. Bedankt voor de uitleg.
    Ik heb een vraag : hoeveel moet een kracht sporter gekookte ei perdag eten.
    Geen whey , maar een echte ei bedoel ik.

    Gr.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here