Afvallen met eiwitshakes

Tegenwoorden beloven tal van diëtisten en vele websites allerlei wonderen op basis met het afvallen via maaltijdvervangers zoals eiwitshakes. Maar is het kwijtraken van een buikje in enkele weken tijden zonder al te veel moeite wel realistisch? In theorie is afvallen met eiwitshakes wel degelijk mogelijk. Maar ken de richtlijnen en de meest belangrijke voordelen en nadelen. We hebben ze op een rijtje gezet!

Afvallen met eiwitshakes of eiwitrepen

Met eiwitshakes en/of eiwitrepen is het goed mogelijk om reguliere maaltijden zoals het ontbijt, lunch en/of diner te vervangen. Men valt vaak gemakkelijk en snel af van eiwitshakes en/of eiwitrepen omdat deze aanzienlijk minder calorieën bevatten dan reguliere maaltijden. Hoeveel gewicht je zult verliezen is niet alleen afhankelijk van het aantal maaltijden dat je zult gaan vervangen maar ook van wat je naast deze maaltijdvervangers zoal nog eet.

Als je kijkt naar het aantal calorieën in jouw maaltijdvervanger kun je gemakkelijk bepalen hoeveel maaltijden je zou kunnen vervangen. Een optimale maaltijdvervanger bevat op dagbasis minimaal de volgende voedingswaarden:

 • 75 gram eiwit;
 • 30 gram koolhydraten;
 • 10 gram vezels;
 • Vitaminen en mineralen.

Eiwitten

Bij maaltijdvervangers en als je wilt afvallen met eiwitshakes zijn eiwitten natuurlijk essentieel. Eiwitten verzadigen sneller dan koolhydraten en vetten. Daarbij zorgen eiwitten voor behoud van spierweefsel. En omdat spierweefsel meer calorieën verbruikt dan vetweefsel, is voldoende spierweefsel cruciaal om af te vallen. Echter, door allerlei, vaak onnodige, toevoegingen bevatten veel maaltijdvervangers niet a.d.h. van 75 gram eiwitten.

Koolhydraten

Het komt vaak voor dat maaltijdvervangers worden gepromoot als de ideale maaltijd. Maar dit zijn ze niet. Maaltijdvervangers bevatten over het algemeen enorm veel suikers. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de meeste maaltijdvervangers te weinig vezels bevatten. Ter illustratie: Sommige eiwitshakes bevatten meer suiker dan een glas frisdrank (250 milliliter).

Vetten

De claim ‘vetarm’ wordt op verpakkingen relatief veel gebruikt. Dit klinkt positief, echter door het lagere vetgehalte bevatten de meeste maaltijdvervangers in verhouding te weinig gezonde vetzuren. Linolzuur en alfalinoleenzuur en zijn hier twee voorbeelden van. Er wordt door de Warenwet minimaal 1 gram linolzuur in maaltijden aanbevolen. Hiervoor zouden maaltijdvervangers (in totaal op dagbasis) minimaal 20 gram vetten moeten bevatten.

Voordelen 

 • Maaltijdvervangers bevatten aanzienlijk minder calorieën dan maaltijden, daarom val je gemakkelijk af
 • Door het aantal maaltijdvervangers dat je per dag kiest kun je zelf bepalen hoe snel je afvalt
 • Er zitten te weinig vitaminen en mineralen in de meeste maaltijdvervangers
 • De afgewogen kleine hoeveelheden porties zorgen ervoor dat je niet teveel eet
 • Maaltijdvervangers zijn gemakkelijk te bereiden en te consumeren

Nadelen

 • Maaltijdvervangers zoals sommige eiwitshakes met teveel suikers smaken vaak (te) zoet
 • Het komt geregeld voor dat maaltijdvervangers niet uitgebalanceerd zijn; teveel koolhydraten (suikers), te weinig eiwitten en te weinig (gezonde) vetten
 • Het is niet aan te raden om met maaltijdvervangers dagelijks alle reguliere maaltijden te vervangen. Op de kortere termijn kun je dit overwegen, maar op de langere termijn is dit af te raden.

Afvallen met eiwitshakes, welke eiwitshake?

Zoals we hebben omschreven kan afslanken met behulp van maaltijdvervangers zoals eiwitshakes een methode zijn die werkt. Afvallen met eiwitshakes is dus een prima optie. Maar welke eiwitshake kies je dan? Onlangs hebben wij onderzoek gedaan naar de beste eiwitshake van dit moment. We hebben ongeveer 50 A-merken (waaronder Optimum Nutrition, Musclepharm, EAS etc.) onderzocht en ook een aantal private-label merken (MyProtein, XXL Nutrition, Body&Fit, Bulk Powders)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here