Welke thee werkt het beste op de vetverbranding?

In verschillende afslanksupplementen zijn thee-extracten zoals zwarte thee, groene thee en Oolongthee verwerkt. Maar welke van deze losse thee-extracten werkt nu eigenlijk het beste op de vetverbranding? Een groep van wetenschappers uit California en Los Angeles hebben dit onderzocht. Uit hun onderzoek concluderen ze dat groene thee waarschijnlijk het meest effectief is op de vetverbranding.

Dierlijke studie [GTP], [BTP] en [OTP]

Gedurende het onderzoek gaven de wetenschappers 20 weken lang voer aan muizen dat hoog geconcentreerd was met suiker en vet. Een gedeelte van de muizen kregen naast dit voer ook diverse fenolrijke extracten afkomstig uit groene thee [GTP], zwarte thee [BTP] of Oolongthee [OTP]. De exacte samenstelling van de extracten worden in onderstaand schema weergegeven.

https://www.fitnessmagazine24.nl/wp-content/uploads/2016/01/thee-caffeine-egcg.gifDe muizen kregen een dosis die voor een mens gelijk staat een 2 tot 3 gram per dag. Eén extra controlegroep werd gevoerd met veel suiker maar weinig vet.

De winnaar: groene thee-extract

Uiteindelijk werd de toename van lichaamsvet geremd door alle drie de thee-extracten. Ook onderhuids vet werd door alle drie de theesoorten evenveel tegengegaan. Echter, de groene-thee extract was het meest effectief in de remming van visceraal vet. Dit is vet wat ontstaat rondom de organen in de buik, ook wel ‘buikvet’ genoemd. Dit type is naar alle waarschijnlijkheid ongezonder dan onderhuids vet.

EGCG en EGC

Hoe komt het dat groene thee-extract effectiever was dan zwarte thee-extract en Oolong thee-extract? Dit komt omdat er in groene thee-extract meer EGCG (epigallocatechinegallaat) en EGC (epigallocatechine) zit dan in de overige twee theesoorten. Beide stoffen zijn zeer effectief in het remmen van vetweefsel. De wetenschappers vonden in de vetcellen van de proefdieren deze twee stoffen in zeer hoge concentraties terug.

Combinatie van thee-extracten in afslanksupplementen

Afvallen met theeExtracten uit zwarte thee en Oolongthee remmen eveneens de vetopslag. Dit was een enigszins verrassende uitkomst omdat EGCG in deze theesoorten in mindere mate aanwezig is. Daarom concludeerden de onderzoekers niet dat extracten uit deze thee niet in afslanksupplementen thuishoren. De wetenschappers denken dat het zeer interessant is om een combinatie van alle drie de thee-extracten tegen vetopslag verder te onderzoeken.

Bron

J Nutr. 2014 Sep;144(9):1385-93.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here