Tips om snel vet te verbranden

Verberg je spieren niet langer onder een dikke laag vet. We geven je de 10 beste tips om snel vet te verbranden en voor eens en altijd afscheid te nemen van dat laagje buikvet. Een belangrijk onderdeel om vet te verbranden is het doen van krachttraining en cardio-sessies. Echter, met de tips in dit artikel laten we de sportschool even buiten beschouwing en verleggen we de focus op het veranderen van eetgewoonten om snel en efficiënt vet te verbranden.

Verander je levensstijl

Misschien wel de meest belangrijke tip om lichaamsvet te verliezen. Stop met crash diëten of tijdelijke schema’s. Een programma impliceert een eindpunt, vanaf dit punt keren de meeste mensen weer terug naar oude gewoonten. Op het moment je lichaamsvet voor eens en altijd kwijt wilt raken zul je een verandering in je levensstijl moeten aanbrengen. Beperk
je calorie inname niet al te drastisch en vind een geschikt trainingsprogramma met voldoende variatie om het jaren vol te kunnen houden.

Drink meer water

Water is cruciaal voor cellulaire activiteit (transport en verbranden van vet). Daarnaast geeft het drinken van voldoende water je een vol gevoel waardoor je minder eet. Drink minstens 30 mililiter per kilo lichaamsgewicht (dat is bijna 3 liter voor een persoon van 90 kg). Zet een halve liter fles op je bureau en vul dit ongeveer vijf keer per dag.

Consumeer minder calorieën dan je verbrandt

Om erachter te komen hoeveel calorieen je per dag verbrandt dien je je basaal metbaolisme (BMR) te berekenen. Dit is een factor die aangeeft hoeveel calorieen je dagelijks verbrand door dagelijkse routinematige activiteiten, trainingen niet meegenomen. Een handige formulie hiervoor is:

  • mannen: 66 + (13.7 x gewicht in kilo´s) + (5 x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd)
  • vrouwen: 655 + (9,6 x gewicht in kilo´s) + (1,8 x lengte in cm) – (4,7 x leeftijd)

Bepaal vervolgens hoeveel calorieën je verbrandt door middel van training (activiteitsfactor). Gemiddeld verbruik je met een half uurtje cardio op middelmatige activiteit 350 calorieën en met een uurtje krachttraining zal je ongeveer 300 calorieën verbranden. Tel deze calorieën op bij je BMR en houd je dagelijkse calorie inname hieronder.

Beperk de inname van koolhydraten

Het eten van teveel koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen, rijst pasta en brood, geeft je lichaam meer energie dan het nodig heeft. Alle koolhydraten die je teveel zult eten worden opgeslagen als vet. Je hoeft koolhydraatrijke voedingsmiddelen niet geheel te schrappen maar als je lichaamsvet wilt verbranden zul je de inname hiervan simpelweg moeten beperken.

Limiteer de inname van suikers

Naast het beperken van complexe koolhydraten zul je ook enkelvoudige koolhydraten (suikers) moeten beperken. Het juiste moment om suikers te nemen is na een stevige workout om je glycogeenlevels zo snel mogelijk weer aan te vullen. Op alle andere moment is het aan te raden suikers uit je voedingsschema te schrappen. Suikers zullen (nog sneller dan zetmeelrijke koolhydraten) omgezet worden in vet. Dit komt door een piek in de bloedsuikerspiegel en de aanmaak van insuline. Vervang suikerrijke voedingsskidelen zoals frisdranken en sapjes met water, koffie of thee. Heb je toch trek in iets zoets? Neem dan het liefste een stuk vers fruit.

Eet 5 tot 6 porties per dag

Veel mensen die proberen af te vallen proberen zo min mogelijk maaltijden te eten. Dit is een no-go. Op het moment je 6 maaltijden per dag eet in vergelijking tot 3 maaltijden per dag met dezelfde hoeveelheid calorieën kun je meer vet verbranden. Dit komt omdat het eten van meer maaltijden meer vet verbranden door een stijging van de thermosgenese in het lichaam. Reken uit hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt (zie tip 3) en verspreid deze over 5 tot 6 maaltijden.

CLA (Voedingssupplement)

CLA (geconjungeerd linolzuur) is een bewezen fatburner in de bodybuild wereld. CLA is de Engelse term voor ‘geconjugeerd linolzuur’. Tevens hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat CLA daadwerkelijk effect heeft op de vetverbranding. Ook zou CLA spierafbraak ten gevolge van een dieet of intensieve training voorkomen. Overige voordelen aan het gebruik van CLA zijn een verbeterde weerstand, een lager risico op kanker en een betere lichaamssamenstelling. Een nadeel van het gebruik van CLA is dat het LDL-cholestrol toeneemt. Om af te bevelen we een supplete van 3 gram CLA per dag aan.

Eet meer groenten

Groenten zijn enorm voedzaam, wat betekent dat ze maximale voedingswaarden bevatten tegen minimale calorieën, waardoor je eerder verzadigd bent maar toch een minimale hoeveelheid aan calorieën hebt gegeten. Om optimaal vet te verbranden raden wij aan om bij iedere maaltijd een portie groenten te nemen. Bijvoorbeeld als snack of op een broodje.

Eiwitten

Eiwitten geven een verzadigd gevoel, bevatten minder calorieën dan koolhydraten en vetten en eiwitten worden niet snel omgezet in lichaamsvet. Het eten van eiwitten produceert relatief weinig insuline. Daarnaast produceren eiwitten het hormoon glucagon. Glucagon stimuleert het lichaam om vet te verbranden door vetcellen te gebruiken in de energievoorziening van het lichaam. Dit vermindert de productie van cholesterol en helpt de nieren om zout en vocht af te drijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here