Afvallen en koolhydraten

Misschien is het je al opgevallen dat je steeds meer mensen hoort over koolhydraatarme voeding. Het kan zelfs zijn dat zij een koolhydraatarm dieet volgen. Of je nu een dieet volgt of gewoon koolhydraatarme voeding nuttigt, het is goed om bewust te zijn van wat koolhydraten met je lichaam doen. Hoe werkt het nu als je af wil vallen door te minderen met koolhydraten?

Koolhydraten zorgen voor glucose

De achterliggende gedachte van een koolhydraatarm dieet of een koolhydraatarm voedingspatroon, is dat koolhydraten zorgen dat er in je lichaam suikers aangemaakt worden (glucose). De glucose wordt op haar beurt opgeslagen als vet, wanneer ze niet verbrand wordt. Omdat wij in een welvarende wereld leven, komen we sneller aan. We worden dik, omdat veel voeding overbodig veel koolhydraten bevat.
Op zich is dat logisch, want koolhydraten:

  • zorgen voor meer smaak aan onze voeding (suikers maken zoeter);
  • zijn nodig om bindmiddelen te maken;
  • zijn een makkelijke en goedkope toevoeging;
  • zorgen dat producten langer houdbaar zijn.

Je zal schrikken als je te weten komt waarin overdadig veel koolhydraten zitten. Want veel producten daarvan eet de gemiddelde Nederlander dagelijks. En soms zelfs vaker op een dag. Denk aan brood en pasta, maar ook aan aardappels en rijst. Dit zijn koolhydraatrijke producten.

De kracht van koolhydraatarm

Het zal je dan ook niet verbazen dat het heel effectief is om over te stappen op een dieet met minder koolhydraten. Koolhydraatarme gerechten zijn gebaseerd op voedingsmiddelen die van nature weinig tot geen koolhydraten bevatten. Het effect van een koolhydraatarm voedingspatroon zal duidelijk zijn.

Je hebt namelijk jarenlang overdadig veel suikers gegeten en van suikers is aangetoond dat zij een verslavende werking hebben. Er zullen zich dus afkickverschijnselen voor kunnen doen, zoals een knagend hongergevoel, een zeurende buikpijn en hoofdpijn. Maar wie doorzet, zal binnen een paar dagen “genezen” zijn van overdadige koolhydraten.

Helemaal geen koolhydraten meer?

Er zijn mensen die het gelijk tot het uiterste drijven. Zij stoppen heel acuut met koolhydraten, terwijl dat ook niet slim is. Want koolhydraten maken wel deel uit van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die je moet eten. Alleen is het goed om die balans anders te trekken. Eet wel koolhydraten, maar probeer te minderen. Eet liever meer eiwitten, omdat die een heel ander effect hebben op je lichaam.

Zo zorgen eiwitten ervoor dat een hongergevoel nauwelijks kans krijgt, maar bouwen ze ook spiermassa op. Een gezonde balans zorgt er niet alleen voor dat je op gewicht blijft, maar ook dat je je lekkerder in je vel voelt zitten. Wie gezond eet en leeft haalt meer energie uit zijn lichaam en zal zich beter kunnen focussen en meer kunnen genieten.

Wees kritisch

Ben je van plan om koolhydraatarm eten en drinken een kans te geven? Wees dan kritisch. Veel koolhydraatarme gerechten die je op internet vindt zijn helemaal niet koolhydraatarm, maar bevatten juist heel veel suikers. Het is soms heel moeilijk om dat uit te zoeken. Daarom is het te adviseren om je tot websites te wenden die zich gespecialiseerd hebben in dergelijke recepten, zoals www.receptenzonderkoolhydraten.nl. Hier vind je recepten die jou zeker gaan helpen om af te vallen én lekker (koolhydraatarm) te eten.

Ga jij voor koolhydraatarm?

In dit artikel heb je kunnen lezen dat veel mensen besluiten om koolhydraatarm te gaan eten en drinken. De reden daarvoor is dat koolhydraten doorgaans het afvallen in de weg staan. Koolhydraten worden omgezet tot glucose en zo weer tot vet. Daardoor maakt iemand die veel koolhydraatrijke producten eet, veel meer en sneller vetmassa aan.
Desondanks horen koolhydraten binnen je dagelijkse caloriebehoefte en is het dus niet de bedoeling om ze helemaal uit te bannen. Maar minderen is zeker aan te bevelen.
Wend je tot professionele websites of receptenboeken als je op zoek gaat naar koolhydraatarme gerechten, want veel recepten die zeggen koolhydraatarm te zijn, blijken in de praktijk juist boordevol koolhydraten te zitten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here