Overtraining

Je lichaam geeft signalen als er iets niet goed zit. In dit artikel leer je de signalen die je spieren geven herkennen. Je spieren geven enorm veel informatie over het lichaam. Als je normaal gesproken last hebt van je bilspieren na een zwarte squatoefening, dan weet je dat het vaak wel goed zit. Maar wat als je te maken krijgt met spierkrampen, spiertrillingen en meer dan alleen spierpijn? Leer de signalen herkennen!

1 Microtrauma

Tijdens een zware training leveren je spieren veel werk, hierdoor komen er kleine haarscheurtjes in je spieren. Hierdoor kan spierpijn ontstaan. Op het moment je herstelt van deze microtrauma worden je spieren sterker. Heb je na enkele dagen nog steeds last? Luister dan naar je lichaam en neem nog wat langer rust. Volgens geneeskundige Professor Luga Poedesta moet je je realiseren dat wanneer je zwaar hebt getraind dat hydratatie enorm belangrijk is. Doe daarnaast bijvoorbeeld lichte aerobische oefeningen zoals wandelen of joggen.

2 Spierverrekking

Heb je tijdens het uitvoeren van een oefening ongelooflijk veel pijn? Dan heb je misschien een blessure. Het verschil tussen een blessure en een ‘normale’ zere spier kun je achterhalen door te focussen op timing en symmetrie. Volgens sportgeneeskundige Professor Vijay Jotwani is er sprake van een blessure als er pijn voelbaar is tijdens bepaalde bewegingen van de spier, terwijl verlate spierpijn juist 48 tot 72 uur na een oefening voorkomt. Daarbij zul je verlate spierpijn altijd aan beide kanten van het lichaam voelen, een blessure komt vaak alleen voor aan één kant. Is je spier verrekt? Behandel deze dan met rust en een ijskompres.

3 Dehydratie

Als je spieren samentrekken zonder dat hiervoor aanleiding is krijg je spierkrampen. Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd om te achterhalen waardoor deze spierkrampen worden veroorzaakt. Maar uitdroging schijnt het risico te vergroten volgens orthopedisch chirurg Professor Brian Schulz. Hij adviseert om sporten in warm weer te vermijden en geregeld pauze te nemen om water te drinken. Dit kan spierkrampen of ernstige blessures voorkomen.

4 Tekort aan elektrolyten

Heb je enorm zwaar en explosief getraind? Dan is water drinken niet altijd voldoende. Je hebt namelijk ook mineralen en elektrolyten nodig (zout, magnesium, kalium) die voor een optimale vochtbalans zorgen. Zodra je een tekort hebt aan deze belangrijke mineralen kan dit resulteren in een verminderde bloedsomloop en dit kan vervolgens weer leiden tot blessures en spierpijn tot zelfs spierkrampen volgens Professor Podesta. Drink je liever geen suikerhoudende sportdranken? Neem dan een banaan of een handje vol gezouten pinda’s. Ook melk en zelfs zeewier kunnen elektrolyten aanvullen.

5 Virus onder de leden

Heb je spierpijn zonder directe aanleiding? Dan kan het zomaar eens voorkomen dat je ziek wordt. Vooral als je je ook misselijk en moe voelt. Volgens Professor Jotwani zorgt het ontstekingsproces wat virussen bestrijdt voor spierpijn. Slik je slaapmedicatie? Dan kunnen deze middelen ervoor zorgen dat je slaperig bent. Ook kunnen deze medicijnen soms ontstekingen veroorzaken.

6 Alcohol

Als je te diep in het glaasje hebt gekeken kunnen je spieren aanvoelen alsof je van Amsterdan naar Maastricht hebt gelopen. Alcohol activeert het immuunsysteem, dit komt door het ontstekingseffect wat alcohol met zich meebrengt. Daarbij is alcohol een diureticum, dit zorgt ervoor dat hydratatie moeilijker gaat. Volgens Professor Schulz zorgt de combinatie van een ontstekingsreactie en dehydratie ervoor dat je spierpijn krijgt. Drink je alcohol? Zorg er dan voor dat je om de alcoholische versnapering een glas water drinkt.

7 Spiertrillingen

Als je spieren trillen tijdens het uitvoeren van een oefening, hoeft dit niet perse een slecht teken te zijn; het is juist een teken van het harde werk wat je spieren uit moeten voeren om progressie te boeken. Professor Jotwani vertelt dat terwijl je sterker wordt en je conditie verbetert de trillingen af zullen nemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here