Stofwisseling versnellen

De snelheid waarmee metabloische processen plaatsvinden noemen we ook wel het metabolisme of de stofwisseling. De snelheid waarmee de stofwisseling plaatsvindt hangt af van vele factoren, waaronder wat je zoal eet (of niet) op een dag, hoe je traint en de gezondheid van je spijsvertering, zenuwstelsel en schildklier. Hoe sneller je stofwisseling is des te meer calorieen kun je verbranden.

1 Ontbijt direct na het wakker wordenEiwitten ei

Als ‘s-ochtend swakker wordt staat je stofwisseling in ‘slaapstand’. Ontbijten zorgt ervoor dat je lichaam direct aan het werk wordt gezet. De stofwisseling wordt in gang gezet om het eten af te breken. Het overslaan van het ontbijt zorgt ervoor dat deze jumpstart pas plaatsvindt rondomunchtijd. fwefwefw ewefwefwefwefwefwe fjweiof wjeiofwej iowfej weio rondomunchtijd fwefwefw.

2 Eet voldoende groenten en fruit

Spijsverteringsenzymen uit groenten en fruit helpen je lichaam om het voedsel te verteren gedurende de dag. Groene groenten hebben voornamelijk een gunstig effect op de stofwisseling. Voornamelijk chlorofyl (het groene pigment waardoor fotosynthese ontstaat) is krachtig stofje dat de organen steunt bij de opname van voeding.

fruit-stofwisseling-verhogen-min

3 Eet minimaal 2 gr. eiwit per kg. lichaamsgewicht

Als je 80 kilo weegt eet dan minimaal 160 gram eiwitten per dag. Met name whey eiwitten zijn ideaal omdat het lichaam deze eiwitten snel verteerd. Onderzoek toont aan dat het eten van voldoende eiwitten je stofwisseling verhoogt waardoor 150 tot 200 kcal per dag meer kan verbranden.

4 Drink koffie of theethee-stofwisseling-versnellen-min

Cafeïne heeft een geweldige invloed op de stofwisseling. Uit proeven weten we dat cafeïne de stofwisseling van cellen verhoogt door het cyclisch nucleotide fosfodiesterase te reduceren. Hierdoor verandert het signaalmolecuul cAMP minder in het energiemolecuul AMP. Meer cAMP betekent dat lichaamscellen adrenaline gevoelig worden. Cafeïne verhoogd de aanmaak van o.a. adrenaline. Lust je geen koffie? Drink dan groene thee. Groene thee bevat belangrijke bestandsdelen en katalysatoren om de stofwisseling te versnellen, waaronder de belangrijke antioxidant

5 Gebruik een vitamine B complex supplement

Alle B-vitamine soorten spelen een essentiele rol in de cellulaire stofwisseling om zo macronutriënten uit onze dagelijkse voeding (koolhydarten, eiwitten en vetten) worden omgezet in ATP en adenosinetrifosfaat (energie).

vitamine-b-stofwisseling

6 Begin met krachttraining

Spieren verbranden in rust ongeveer 10 keer meer calorieen dan vet. Het opbouwen van vetvrije spiermassa door krachttraining helpt je stofwisseling te verhogen en calorieen effectiever te verbranden, zelfs wanneer je rust. Krachttraining kan je rustmetabolisme met bijna 10% verhogen. Dit betekent wanneer je 55 kilo weeg je 100 calorieen extra kan verbranden door het spelen van videogames of televisie kijken.

7 Drink geen alcohol

bier-stofwisseling-versnellen-minDiverse studies hebben aangetoond dat alcohol van invloed is op het metabolisme van veel organen. Alcohol heeft invloed op diverse belangrijke lichaamsfuncties, waaronder de opname, transport en verbruik van bijna elke voedingsstof. Tevens heeft onderzoek aangetoond dat proefpersonen die uren achter elkaar vodka dronken hun ‘lipid oxidation’ (een maatstaf van hoeveel vet het lichaam verbrand, was gedaald met 73%.

8 HIIT-training

HIIT training zorgt voor een versnelde vetstofwisseling en creert het zogenaamde ‘afterburn’ effect (het verbranden van vet tot 48 uur na je training). Probeer HIIT training eens op een lege maag om de vetverbranding maximaal aan te spreken. Het doel van HIIT training is om voor een cumulatieve periode de anaerobe stofwisseling aan te spreken.

hiit-cardio-stofwisseling-versnellen-min

9 Te weinig slaap

Een onderzoek van de University of Chicago toonde aan dat mensen die slechts vier of minder uur per nacht sliepen problemen hadden met het verteren van koolhydraten. Een uitgeput lichaam verbrandt niet zoveel calorieën als een uitgerust lichaam. Het resultaat: een lager metaboslime.

10 Voorkom stressstress-stofwisseling-versnellen2-min

Stersshormonen zoals cortisol stimuleert vetcellen diep in de buikwand om in grootte toe te nemen. Stresshormonen kunnen eveneens voor een hongergevoel zorgen wat uiteindelijk kan leiden tot teveel eten. Probeer om deze redenen stressvolle situaties te voorkomen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here