De zin en onzin van voedingsetiketten

Aantrekkelijke kreten, verpakkingen die er goed uitzien en praatjes die eigenlijk te mooi om waar te zijn verkopen beter. Deze middelen zetten producenten dan ook graag in. Kun jij op een voedingsetiket onderscheid maken tussen simpele verkooptrucs en informatie die is gebaseerd op waarheid? Informatie op voedingsetiketten kunnen jou als consument al heel snel misleiden. Wat vermeldt staat op de verpakking hoeft dus niet altijd te kloppen. Herken de verkooptrucs en word bewust van de informatie die vermeldt staat op het voedingsetiket.

Waar of niet waar?

De term ‘vers’ mag niet zomaar op een voedingsetiket vermeld worden en is officieel beschermd. De term ‘vers’ is tot op heden nog niet in de Warenwet geregistreerd. Het is dus eigenlijk een nietszeggende term. Op het moment de term ‘vers’ wordt vermeld op een verpakking wil dit niet zeggen dat het product gezonder is dan alle andere producten van gelijke aard waar deze term niet op vermeld staat.

light-chipsIn lightproducten zitten veel minder calorieën. De term ‘light’ betekent dat er, in vergelijking tot de gewone variant, op zijn minst 30% minder calorieën, suiker óf vet in een product zit. In light-chips zit bijvoorbeeld gemiddeld minimaal 30% minder vet dan in soortgelijke normale chips. Per saldo bevat dit slechts 10% minder calorieën.
Controleer daarom altijd de voedingswaarden beschreven in de voedingswaardetabel.

Op het gebruik van claims als ‘vezelrijk’ of ‘light’ op een verpakking gelden wettelijke regels. Producenten zijn inderdaad verplicht zich aan wet- en regelgeving te ouden bij het gebruik van dergelijke claims op verpakkingen. Termen als ‘light’ en ‘vezelrijk’ mogen niet zomaar vermeld worden.

Onderstaand label op een product betekent dat een portie hiervan gelijk staat aan 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout.reftabel-def2
Bij zowel zout als verzadigd vet is het verstandig om onder de 100% te blijven. Het voedingslabel geeft dus aan wat men ‘maximaal’ nog van deze voedingswaarde binnen mag krijgen binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Ingrediënten op een verpakking moeten altijd op volgorde staan van de gebruikte hoeveelheid. De ingrediënten vermeld op een verpakking staan altijd op volgorde van hoeveel er in zit. Het ingrediënt dat als eerste wordt vermeld op de ingrediëntenlijst, is altijd het meeste aanwezig.

jam-zonder-suikerDe term ‘zonder suiker toegevoegd’ betekent dat er dan ook echt geen suiker inzit.
Van nature aanwezige suiker, bijvoorbeeld uit fruit of suiker geconcentreerd uit appelsap, kan altijd in het product zitten. Controleer daarom altijd de voedingswaarden beschreven in de voedings-waardetabel. Wanneer in de ingrediëntenlijst de term ‘suiker’ vermeld staat betekent het dat er niet geraffineerde suikers aan zijn toegevoegd.

Op gehakt in je koelkast staat de ‘Te gebruiken tot’-datum van gisteren. Het ruikt nog goed. Kun je het nog veilig eten? Gehakt dat over de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum is, kun je niet eten, ook als het nog goed ruikt. De TGT-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel veilig gegeten mag worden.

crackers-vectorOp een pak crackers in je keukenkastje staat een ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) datum van twee jaar geleden. Kun je de crackers in het pak nog veilig eten? De THT-datum geeft aan tot wanneer de producent kwaliteit garandeert. Als de crackers er nog goed uitzien en goed ruiken kun je deze nog veilig eten.

Voedingscentrum

Lees meer op de website van het voedingscentrum over de waar en onwaarheden van voedingsetiketten: Voedingscentrum – Haal jij alles uit het etiket?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here