Lager vetpercentage door inname eiwitten

Uit huidige studies weten we dat spieren van krachtsporters optimaal groeien bij een dagelijkse consumptie van 1,5-2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Echter, wat als krachtsporters meer eiwitten per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen? Is dit ongezond? Stijgt of daalt hun vetpercentage? Het onderzoek van Dr. Antonio geeft antwoord op deze vragen.

Verhoogde eiwitinname

De wetenschappers gebruikte gedurende 8 weken nagenoeg 50 amateuristische en professionele bodybuilders, die stuk voor stuk enkele jaren trainden en nagenoeg +/- 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag aten.

De proefpersonen werden verdeeld in twee onderzoeksgroepen. Onderzoeksgroep 1 ‘NP’ (normal protein) hield hun eiwitconsumptie constant. Onderzoeksgroep 2 ‘HP’ (high protein) verhoogde hun eiwitconsumptie flink (tot meer dan 3 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht) en veranderde verder niets in hun voedingspatroon. Hoe de proefpersonen uit de tweede onderzoeksgroep aan hun verhoogde eiwitinname kwamen, hetzij met voedingssupplementen of voedingsmiddelen, mochten ze zelf bepalen. Daarnaast maakten beide onderzoeksgroepen gebruik van hetzelfde trainingsschema.afvallen-eiwitten-kip-gespiegeld-min

Beide onderzoeksgroepen consumeerden meer calorieën dan zij dit deden vóór het onderzoek. De ‘HP’ groep consumeerde significant meer calorieën (dus ook eiwitten) in vergelijking tot de ‘NP’ groep. De proefpersonen in de NP-groep aten 2,3 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht en de proefpersonen in de HP-groep aten 3,4 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht.

Lager vetpercentage

De onderzoeksgroep die veruit de meeste eiwitten aten bouwden evenveel vetvrije massa op dan de proefpersonen die in verhouding minder eiwitten per kilo lichaamsgewicht aten. De extreem hoge inname zorgde dus niet voor meer spiergroei. Wel zorgde dit voor een daling van vetmassa. De onderzoekers vonden dit een opvallend gegeven omdat de proefpersonen in deze onderzoeksgroep 400 extra kcal consumeerden. De onderzoekers denken dat inname van extreem veel eiwitten het energieverbruik in rust verhoogd.

afvallen-eiwitten-vetpercentage-minDe proefpersonen in beide onderzoeksgroepen merkten een toename in kracht. Onder de proefpersonen in de NP-groep leek de toename in kracht groter dan in de HP-groep. Echter de verschillen waren niet statistisch significant. Tevens onderzochten de wetenschappers het bloed van alle proefpersonen op onder andere aanwijzingen op nierschade. Ondanks de hoge eiwitinname vonden de onderzoekers geen aanwijzingen op nierschade.

Conclusie

De onderzoekers concluderen onder andere dat een toename in lichaamsvet onwaarschijnlijk is wanneer we teveel eiwitten eten. Ook concluderen de onderzoekers dat het consumeren van slechts 1,5-2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht genoeg is voor de meeste krachtsporters.

Tevens concluderen de wetenschappers dat het eten van 3,4 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht in combinatie met zware krachttraining een gunstig voordeel heeft op de samenstelling van ons lichaam. Hiermee bedoelen de onderzoekers dat de vetvrije massa toeneemt omdat het vetpercentage daalt. Ook is gebleken uit het onderzoek dat het consumeren van extreem veel eiwitten niet van nadelige invloed is op onze gezondheid.

“This study as well as previous work from our lab [J Int Soc Sports Nutr. 2014 May 12;11:19.] suggests that gains in body fat are unlikely to occur with protein overfeeding. This investigation confutes the notion that trained subjects need only 1.5–2.0 grams of protein per kg body weight daily and that intakes above that are superflous. Consuming a high protein diet (3.4 g/kg/d) in conjunction with a heavy resistance-training program may confer benefits with regards to body composition. Furthermore, there is no evidence that consuming a high protein diet has any deleterious effects.”

Bron

J Int Soc Sports Nutr. 2015 Oct 20;12:39.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here