De sleutel tot succes - Deel 2

Jezelf houden aan goede voornemens, ongeacht het wel of geen 1 januari is, blijft altijd lastig. We hebben de meest voorkomende redenen waarom het elke keer fout gaat op een rijtje gezet zodat je weet dat je het nu heel anders zult moeten aanpakken!

1 Gebrek aan motivatie

Als je in de winkel langs koekjes, borrelnootjes en chips koopt, ben je snel vergeten dat je bezig was met het stellen van doelen en healthy keuzes. Hetzelfde probleem kun je al snel tegenkomen op het moment je bezig bent in de sportschool op het moment het wat zwaarder wordt. Je bent dan snel geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

> De oplossing:
Visualiseer je doelen. Met verbeelding kom je verder en wordt het realiseren van doelen een stuk gemakkelijker. Moet jij nog tien benchpressess maar kun je echt niet meer? Vraag jezelf op dat moment af waarom je die benchpresses doet en focus je op het doel wat je voor ogen hebt.

2 Onrealistische doelen

In plaats van gebrek aan motivatie kan juist het tegenovergestelde ook het geval zijn. Je vetpercentage met twintig procent verminderen binnen 8 weken. We voorspelen je alvast: dit is onrealistisch. Vooruitstrevende doelen stellen is top en kan voor enorm veel motivatie zorgen. Maar op het moment dat je te weinig progressie maakt, kun je jezelf gaan afvragen of je je doelen ooit nog gaat bereiken. Hierdoor ben je veel sneller geneigd om helemaal op te geven.

> De oplossing:
Op het moment je geen progressie merkt ben je in ieder geval wel veel bewuster bezig met je lichaam. Het kost gewoon tijd om je lichaam gewend te laten raken aan veranderingen. Boek je na verloop van tijd nog steeds  te weinig progressie? Dan kun je erover nadenken om een voedingsspecialist of personal trainer in te schakelen. Misschien is er iets binnen je routine waarmee je je de plank volledig mis slaat.

3 Te weinig support

Als je ‘s-avonds laat thuiskomt na een zware training helpt het niet om door je vriendin een zak chips in je handen geduwd te krijgen. Doelen bereiken wordt veel lastiger als de mensen om je heen je daar niet in steunen.

> De oplossing:
Probeer je op dit soort momenten niet te laten beïnvloeden door de mensen om je heen. Geef aan dat jij bezig bent met een nieuwe routine en vraag of ze je daarin willen steunen. Wat je ook kan doen is zoeken naar ‘buddies’ in de sportschool. Of ga bijvoorbeeld joggen met iemand die hetzelfde doel voor ogen heeft. Zo wordt het veel makkelijker om je aan je routine te houden.

4 Geen sportschema

Enkele keren per week naar de gym gaan is een fantastisch voornemen, maar je houdt het pas echt vol als je een vast ritme weet te ontwikkelen. Zonder consistent (sport)schema ben je snel geneigd om een training of zelfs oefeningen over te slaan. Er staat immers nergens op papier dat jij vandaag toch echt naar de sportschool moest gaan, je voelt dus ook geen verplichting om naar de sportschool te gaan.

> De oplossing:
Zoek naar een routine die past bij je doelen, zoek hierbij eventueel hulp in jouw sportschool. Traing je nog niet zolang? Begin dan niet met een schema waarbij je zes keer per week naar de sportschool moet gaan. Dit houd je waarschijnlijk niet lang vol. Sterker nog, het zal juist de kans op blessures vergroten. Begin met twee of drie keer per week en bouw je routine vervolgens langzaam op.

5 Workouts waren te zwaar

Die workout van van 10 kilo zwaarder lijkt zo makkelijk in je gedachten. Maar op het moment dat je je reps niet meer kunt afmaken vraag je je meteen af of je niet beter 5 kilo zwaarder kon gaan. Als je je workout niet kunt volhouden omdat je je doelen te ambitieus hebt gesteld kun je hiervan behoorlijk gedemotiveerd raken.

> De oplossing:
Pas je goals aan of verander iets in je mindset! Er is een reden waarom je niet meteen met 10 kilo zwaardere gewichten kan trainen. Je zult dit stap voor stap moeten opbouwen. Haal je vandaag die 10 kilo niet? Wellicht haal je 5 kilo wel maar de week erop 7,5 en zit je over een maand wel eindelijk aan die 10 kilo extra gewicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here