BCAA anti-katabool

Al tientallen jaren worden BCAA’s gebruikt door krachtsporters. BCAA’s zijn een vertakte keten aminzoren en bestaan uit 3 essentiele aminozuren: leucine, isoleucine en valine. BCAA’s zijn zo populair omdat ze direct in de spier worden opgenomen en niet in de lever bewerkt worden.

Aminozuren algemeen

Zonder eiwitten kunnen spieren niet groeien. Een eiwit bestaat altijd uit 20 verschillende aminozuren. Eiwitten zijn macromoleculen opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn dus de bouwstenen van eiwitten. Elk aminozuur bestaat uit een aminogroep, een carboxylgroep en een restgroep.

Leucine, Isoleucine & Valine

Zoals eerder beschreven bestaan BCAA’s uit 3 aminozuren. Leucine, isoleucine en valine. Leucine maakt onderdeel uit van de regulatie van de bloedsuikerspiegel, de groei en herstel van spieren en heeft een positief effect op de aanmaak van groeihormoon. Tevens is leucine van invloed op de eiwitsynthese. Isoleucine is net als leucine betrokken bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Een ander voordeel van isoleucine is dat het in staat is energie te produceren. Ook speelt het een rol bij de productie van hemoglobine. Valine is essentieel voor het herstel van spierweefsel en is betrokken bij de spierstofwisseling. Tevens is valine in staat het uithoudingsvermogen te verhogen.

Er zijn 8 aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren. Deze zijn: isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Dit worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd. Via voeding of supplementen is het mogelijk essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Anti-katabole werking BCAA’s

Uit diverse studies is gebleken dat BCAA’s de afbraak van spierweefsel remt. De vertakte keten aminozuren helpen enzymen in de spiercel die aminozuren omzetten in energie tijdens intensieve inspanning. Hoe meer BCAA’s de spieren bereiken hoe minder spiervezels er afgebroken worden. Resultaat: Een verminderde spierafbraak.

Anabole werking BCAA’s

Naast een antikatabole werking hebben BCAA’s ook een katabole werking. Volgens recent onderzoek bleek dat voornamelijk Leucine een anabool effect heeft op spiercellen. Isoleuce en leucine hebben daarnaast ook een positief effect op de vetverbranding van vetcellen in de spieren. Daarbij zou Isoleucine de opname van glucose verhogen in de spiercellen.

Conclusie

  • BCAA’s zijn een vertakte keten aminozuren en bestaan uit leucine, isoleucine en valine;
  • BCAA’s: remt de afbraak van spierweefsel;
  • Helpen enzymen meer aminozuren in spiercellen op te nemen;
  • Hebben een positief effect op de vetverbranding in de spieren;
  • Leucine geeft de spieren een anabole prikkel;
  • Isoleucine verhoogt de opname van glucose in spiercellen.

Bron

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012 Mar 1;302(5):E510-21

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here