Voordelen met dumbbells trainen

Het trainen met dumbbells heeft diverse voordelen tegenover het trainen met barbells. De grote Benjamin Franklin schreef ooit een brief naar zijn zoon waarin hij zei: “I live temperately, drink no wine, and use daily the exercise of the dumbbell.” Serieuze krachttoename en spiergroei kan bereikt worden via het trainen met dumbbells. Om maximale krachttoename en spiergroei te bereiken zullen dumbbells een hoofdrol in ieder trainingsschema spelen. Wij geven je enkele voordelen van het trainen met dumbbells ten opzichte van het trainen met barbells.

1 Stabilisatie en activatie

Wetenschappers vergeleken de EMG activiteit van de borst, triceps en biceps tijdens het uitvoeren van een barbell chest press, smith machine chest press en dumbell chest press. De EMG activiteit bij de dumbbell chest press en barbell chest press waren vergelijkbaar aan elkaar in borst en triceps. Echter, de EMG activiteit van de biceps was significant hoger met dumbells. Dit komt omdat het trainen met dumbbells een verbeterde stabilisatie vereist. Doordat er meer aandacht besteed moet worden aan een beter stabilisatie activeert dit op zijn beurt weer meer spiervezels.

2Voorkom spierdisbalans

Dumbbells dwingen bepaalde spieren van het lichaam om los van elkaar te werken, dit in tegenstelling tot een barbel. Als bepaalde spieren van het lichaam zwakker zijn dan andere spieren, is er geen weg meer terug. Overcompensatie is onmogelijk met dumbbells, dit maken dummbells zo effectief in de strijd tegen spierdisbalansen.voordelen-dumbbells-spierdisbalans-min

3 Hoge intensiteit training

Traditionele dropsets, mechanical advantage drop sets en rust-pauze sets zijn makkelijker uit te voeren als je met dumbbells traint. De ‘rack and run’ techniek is een uniek kenmerk bij dumbell training. Hoge intensiteit trainingen zijn zeer effectief maar daarentegen ook veel moeilijker uit te voeren en worden vaak vermeden wanneer met barbells wordt getraind.

4 Bewegingsvrijheid

Wanneer je met barbells een bench press uitvoert zijn je armen en schouders in een statische en vaste positie. In tegenstelling tot dumbbells waarbij je meer bewegingsvrijheid hebt tijdens het uitvoeren van bijvoorbeeld de bench press. Je kan het bewegingspatroon iets aanpassen. Het nadeel van een statische positie is dat je na verloop ivoeren van een oefening in dezelfde positie. Als je gebruik maakt van dumbbells kun je bijvoorbeeld de positie van je schouders en armen aanpassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here