Leef je langer door meer spiermassa?

Zwaar lichamelijk werk of trainen met gewichten maakt je lichaam sterker en gespierder wordt, maar het zorgt er ook voor dat het lichaam langer meegaat. Spiermassa zou volgens een recente langdurige studie de levensduur verhogen. Dit schrijven wetenschappers van de David Geffen School of Medicine in de American Journal of Medicine.

Lichaamsgewicht & levensduur

Vroeger waren wetenschappers in de veronderstelling dat te zware ouderen een verhoogde sterftekans hadden, maar in enkele recente studies hebben zowel te lichte als te zware ouderen allebei een verhoogde sterftekans. Epidemiologen concluderen daarom steeds vaker dat juist lean body mass onze levensduur bepaalt in tegenstelling tot het lichaamsgewicht.

Professor Srikanthan volgde vele deelnemers tussen 1989 en 1994 tot 2004. Bij aanvang van de studie waren alle mannen ouder dan 55, en alle vrouwen ouder dan 65 jaar. De professor testte die theorie van de epidemiologen aan de hand van datasets van 3600 55-plussers die waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey III. Tevens hield Professor Srikanthan bij wie van de proefpersonen overleed in de onderzoeksperiode die maar liefst 16 jaar lang duurde.

Percentage Spiermassa

Er was geen verband tussen de hoeveelheid niet-spierweefsel [non-muscle mass] van de deelnemers en hun kans op overleving, ontdekte Srikanthan toen hij zijn deelnemers in 4 even grote groepen [quartielen of quartiles] onderverdeelde op basis van hun non-muscle mass, en vervolgens de sterftekans van de deelnemers bepaalde.

Maar toen Srikanthan eenzelfde verdeling in kwartielen maakte op basis van de muscle mass, was er wel sprake van een verband. Deelnemers met veel spieren hadden 20 procent minder kans op sterfte dan deelnemers met weinig spieren.

Hoe het precies komt dat een verhoogd volume spiermassa de kans op een langer leven verhoogt weet de wetenschapper niet. Er zijn wel een aantal mogelijke theorieën,  zo zou spiermassa beschermen tegen een verhoogde glucose-spiegel, zo zou spiermassa ook de hoeveelheid gevaarlijk vet in het lichaam verlagen, een laatste theorie is dat spieren wellicht beschermende stoffen produceert.

Conclusie

There’s no cause-and-effect here—just correlation for now. But study author Preethi Srikanthan, of U.C.L.A., has this recommendation: “Get up and start moving. Focus on trying to maintain the maximum amount of resistance training that you can, and stop worrying so much about dropping calories.” Which could take a little weight off your mind, too.

Bron

Am J Med. 2014 Jun;127(6):547-53.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here