Waarom is biologische voeding nog beter?

Fitness en voeding zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Naast het sporten en afhankelijk van hoeveel je sport, en welke sport je beoefend, hoort hier ook een voedingspatroon bij. Zo,n voedingspatroon kun je laten samenstellen door een voedingscoach of diëtiste, en helemaal op maat laten maken. Maar wanneer je gewoon recreatief sport omdat je gezonder wilt leven is een diëtiste niet noodzakelijk. Je kut dit zelf al af door gezonde ingrediënten te gebruiken, wat vaker fruit te eten en niet te veel te eten. Daarom gaan we in dit artikel iets dieper in op biologische voeding en waarom deze biologische producten zo goed voor je zijn.

Voeding in het algemeen

Voordat ik over biologische ingrediënten ga praten, wil ik het eerst over gezonde voeding in het algemeen hebben. Want wat is dat nu precies? Wanneer is een bepaald product of recept nu gezond? En hoe weet je dit? Wat tegenwoordig steeds vaker blijkt is dat al jaren gefopt worden door fabrikanten van de producten die we dagelijks gebruiken. Opeens lees of hoor je ergens dat er cafeïne in chips zit en de echte reden hiervoor. Dan hoor je weer over de slechte E-nummers en vraag je je af waarom er zoveel slechte toevoegingen worden gebruikt.

Dit is heeft een reden, meer winst. Fabrikanten en bedrijven zijn altijd opzoek naar het verbeteren van hun product. Echter wordt het product niet beter, maar de winst die de bedrijven maken. Als ze iets kunnen vervangen in een bepaald product waardoor de productie goedkoper wordt, en dus winst hoger en jij daar toch niets van merkt, dan zullen bedrijven dit doen. Daarnaast willen ze dat je hun product blijft kopen. je zou zeggen, zorg dan dat je product goed is en van de beste kwaliteit. Helaas wordt er door middel van marketing al zoveel resultaat behaald en zijn de kosten voor marketing hoog maar is het erg effectief dat ze liever meer geld uitgeven aan marketing voor een slecht product dan vice versa.

Bedrijven gebruiken vaak toevoegingen om hun product mooier te maken, lekkerder te laten smaken, en om je verslaafd te maken als dit mogelijk is. Denk wederom aan de cafeïne in chips. Omdat dit steeds vaker aan het licht komt, gaan meer en meer mensen opzoek naar echte gezonde en eerlijke voeding, en komen dan al snel bij biologische producten uit.

Waarom is biologisch beter?

Biologisch hoeft niet beter of lekkerder te zijn, het is maar net wat jij belangrijk vind en hoe jij dit ziet. Wat wel zo is is dat ze veel gezonder voor je zijn. Er zitten in deze duurzaam geproduceerde ingrediënten veel meer vitaminen, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen. Er worden geen kunstmatige en slechte E-nummers toegevoegd waardoor de kwaliteit en de echte gezonde elementen van het product bewaard blijven.

Juist wanneer je sport zijn deze pure bouwstoffen zo belangrijk en is het verstandig om gezonde biologische ingrediënten te gebruiken in je maaltijden. Hoewel je ziet dat biologische producten steeds populairder worden. Kun je je ook wel voorstellen dat veel mensen dit wel willen gebruiken maar niet goed kunnen koken en dus nog steeds maar naar die kant en klare potjes en zakjes blijven grijpen. Dit is ook weer de reden waarom bijvoorbeeld de maaltijdbox zo populair is en je steeds meer maaltijdboxen ziet die alleen maar biologische producten gebruiken in hun gerechten.

Neem als voorbeeld het jonge maaltijdbox bedrijf Ekomenu, dat 100% biologische maaltijdboxen thuisbezorgd bij mensen. Wanneer je een foodbox bij dit bedrijf besteld, krijg je volgens een abonnement elke week een aantal nieuwe recepten die zelfs de meest onervaren thuiskok zelf kan maken en snel op tafel kan zetten. Andere voorbeelden zijn Beebox, Streekbox en DeKrat. Bij al deze aanbieders staat gezond en puur eten op de eerste plaats.

Biologische Keurmerken

Er zij veel keurmerken, en dus ook veel die je niet kunt vertrouwen. Vergeet daarom maar meten de betere keuze sticker van AH die je op vele producten ziet staan. Dit is een manier van de Albert Heijn om je te laten denken dat er een soort van keurmerk op zit, terwijl dit niets betekend. Ze maken gewoon misbruik van het feit dat mensen gewend zijn aan keurmerken en er zonder goed te kijken en verder te vragen er vanuit gaan dat dit een keurmerk is die zegt dat het een goede keuze is.

Keurmerken die er wel toe doen en waar de overheid op controleert zijn EkoKeur en Skal, deze keurmerken krijg je alleen als je echt aan de strikte voorwaarden van het merk voldoet. De overheid controleert dit elk jaar weer om te zorgen dat dit gehandhaafd word. Ook B-Corp is een keurmerk dat ergens voor staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here