Bereken je energiebehoefte!

Als je wilt aankomen of afvallen is een juist voedingspatroon van belang. Zonder de juiste voeding ook geen resultaat. Iets wat je kan helpen bij het hanteren van een goed voedingspatroon is door een voedingsschema te volgen.

Energiebehoefte

In een voedingsschema staat hoeveel, wanneer en wat je moet eten.Je kan wel heel gezond eten, maar ook van gezonde producten kan je aankomen. Daarom is het altijd zaak om niet alleen goede productkeuzes te maken, maar de hoeveelheid ook af te laten stemmen op de hoeveelheid energie die je nodig hebt om je doel te bereiken.

Berekenen BMR (Rustmetabolisme)

De eerste stap hierbij is het berekenen van je energiebehoefte. Je energiebehoefte is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om op gewicht te blijven. Een manier om je energiebehoefte te bepalen is door gebruik te maken van de Harris-Benedict formule. Met de Harris-Benedict formule reken je eerst je basaal rust metabolisme uit (BMR). Dit is het aantal calorieën dat je verbrand terwijl je in rust bent. Deze hoeveelheid vermenigvuldig je vervolgens met een factor. De hoogte van deze factor is afhankelijk van hoe actief je bent. Uiteindelijk weet je op deze manier dan hoeveel kcal je moet eten om op gewicht te blijven. Hier kan je een handige energiebehoefte calculator vinden.

Berekenen aankomen / afvallen

De volgende stap is om van je energiebehoefte vervolgens een x aantal calorieën af te trekken of bij op te tellen. Als je wilt afvallen creëer je een tekort van 20% en als je wilt aankomen creëer je een overschot van 20%. Dus, stel je wilt aankomen en je energiebehoefte is 2000 kcal. Dan creëer je een overschot van 20% en kom je uit op: 2000 * 1,20 = 2400 kcal.

Gratis voedingsschema

Nu ken je de basis. De volgende stap is het verdelen van je macronutriënten; eiwitten, koolhydraten en vetten. Vind je dit allemaal te lastig? Dan kan je hier gemakkelijk een gratis voedingsschema downloaden dat is afgestemd op jouw lichaam en doelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here