Sterker door spinazie

Een groep wetenschappers van het Karolinska Institute zijn tot de ontdekking gekomen dat nitraat, een stof die oorspronkelijk in groenten als spinazie voorkomt, de spieren versterkt. De wetenschappers mengde 7 dagen lang drinkwater van muizen met nitraat. Vervolgens werden via geavanceerde technieken de muizen geanalyseerd en werden spierfuncties vergeleken met die van muizen die geen nitraat in hun drinkwater hadden binnengekregen.

Muizen

De wetenschappers kwamen tot een belangrijke conclusie. De muizen die water hadden gedronken waar nitraat aan was toegevoegd, bleken significant sterke spieren te hebben ontwikkeld. De wetenschappers voegden, in vergelijking tot een dagelijkse consumptie voor een mens, ongeveer 200 tot 250 gram nitraat toe aan het drinkwater.

Spiervezels

Nog een belangrijke ontdekking kwam uit het onderzoek naar voren. Op de zogenoemde ‘slow-twitch’ spiervezels (ook wel rode spiervezels genoemd) had het nitraat geen enkel effect. Het stofje had voornamelijk effect op de ‘fast-twitch’ (ook wel witte spiervezels genoemd). Dit zijn spiervezels die geactiveerd worden tijdens explosieve bewegingen en in omvang significant kunnen toenemen.

Volgens het onderzoek stimuleert de inname van nitraat twee proteïnen in de spieren. Deze proteïnen zijn van invloed voor de opslag en depletie van calcium, wat een grote rol speelt is bij de contractie van spieren. Door de aanmaak van extra proteïnen vond er een grotere afgifte van calcium plaats, dit zorgt op zijn beurt weer voor sterkere spieren.

Spierziekten

De bevindingen uit dit onderzoek kunnen mogelijk zelfs patiënten met een spierziekte of ouderen die te maken hebben met spieratrofie uitkomst bieden. Naar alle waarschijnlijkheid kan nitraat hun spierfunctie verbeteren.

Lees het volledige onderzoek: The Journal of Physiology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here