Rekken en strekken voor maximale kracht

Statisch strekken vlak voor een krachttraining zou ten koste gaan van de training. Maar dit wil niet zeggen dat krachtsporters geen voordeel kunnen behalen uit statische strekoefeningen. Sportwetenschapper Dr. Kokkonen ontdekte uit wetenschappelijk onderzoek dat krachtsporters sterker werden op het moment ze op rustdagen rek- en strekoefeningen deden.

Dynamisch en statisch

Rek- en strekoefeningen kunnen grofweg in twee categorieën ingedeeld worden: dynamische en statische oefeningen. Statische strekoefeningen rekken de spieren op tot een bepaald punt die vlak voor de pijngrens ligt. Statisch rekken zou veiliger zijn dan dynamisch strekken volgens diverse wetenschappers. Tevens zou statisch strekken van negatieve invloed zijn op trainingsprestaties vlak voor een training. Bij het dynamisch rekken van spieren houd je niet één vaste positie aan maar varieer je in spierbewegingen. De spierspanning wordt opgebouwd, in tegenstelling tot statisch rekken.

Onderzoek

Uit diverse dierstudies blijkt dat ratten ongeveer 10% meer spiermassa in hun kuiten ontwikkelde wanneer onderzoekers de kuitspieren van de ratten 4 weken lang 3 keer per week oprekten. Tevens blijk uit onderzoek dat strekken hetzelfde effect heeft op spieren als trainen met gewichten. Beide methoden veroorzaken kleine scheurtjes (microtrauma) in spiervezels wat de aanmaak van nieuwe spiervezels tot gevolg heeft.

Om deze reden heeft dr. Kokkonen onder 16 mannelijke en 16 vrouwelijke proefpersonen die nog nooit eerder met gewichten hebben getraind onderzocht wat het effect van rekken en strekken is. De proefpersonen werden verdeeld onder 2 groepen, waarbij slechts één groep 8 weken lang hun beenspieren trainde. De andere groep deed precies hetzelfde, het enige verschil was echter dat zij rek- en strekoefeningen deden voor hun beentraining. Na 8 weken was er qua lichaamsgewicht geen verschil opgetreden onder de proefpersonen.

Toename in 1RM

Echter, op het gebied van lichaamskracht was er een duidelijk verschil te merken.
Bij de groep die rek- en strekoefeningen voor hun beentraining deed was een toename in de 1RM te zien. Bij de groep die geen rek- en strekoefeningen deden was de toename van de 1RM gedurende de legg-press, leg-extension en de leg-curl resp. 80, 86 en 46 Newton. Bij de groep die wél rek- en strekoefeningen deden was dit resp. 273, 160 en 81. Newton. De toename in kracht was dus beduidend meer bij de groep die rek- en strekoefeningen deden voor hun training.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here