CLA, Eiwitten en Creatine

Geconjugeerd Linolzuur (CLA) heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen binnen de fitnessindustrie. Het voedingssupplement zou verschillende voordelen met zich meebrengen waaronder gewichtsverlies, een verhoogde stofwisseling, verhoogde spiergroei, cholestrol verlagend en het zou het imuumsysteem versterken. Maar CLA’s zouden, volgens diverse studies, ook slecht zijn voor onze bloedvaten en het hart. In combinatie met eiwitten en creatine zou CLA van positieve invloed zijn op het aanmaken van spierweefsel.

Onderzoeksgroepen P-CP-CCP

Wetenschappers van de University of Saskatchewan voerden een experiment uit onder 69 studenten, welke minstens twaalf maanden trainden met zware gewichten. Voor het experiment moesten zij voor 5 weken lang een een high intensity schema volgen. De proefpersonen trainden 3 dagen achter elkaar gevolgd door een dag rust. Deze cyclus herhaalde zich daarna.

Het trainingsprogramma was geperiodiseerd. Vanaf dag 1 tot dag 13 maakten de studenten reps tussen 10-12 en namen zij 1 minuut rust tijdens hun sets. Vanaf dag 13 tot dag 24 maakten zij reps tussen 6-8 en namen ze 1,5 minuut rust tussen hun sets. Vanaf de 25e dag tot en met de 36e dag maakten de studenten reps van 4-5 en namen ze 2 minuten rust tussen hun sets door.

De studenten werden verdeelden in 3 verschillende groepen: P-groep, CP-groep en CCP-groep. De P-groep nuttigde dagelijks een eiwitshake van 45 gram. De CP-groep nuttigde dagelijkse een eiwitshake van 36 gram en 9 gram creatine. De CPP-groep nuttigde dagelijks een eiwitshake van 36 gram eiwit, 9 gram creatine en ook nog eens  6 gram CLA.

CPP-groep: Meeste spierkracht

De onderzoeksgroep die zowel eiwitten als creatine gebruikte hadden na 5 weken overduidelijk een grotere spierkracht dan de onderzoeksgroep die uitsluitend eiwitten na hun training innam. Echter, de toename van spierkracht was nog groter bij de CPP onderzoeksgroep die zowel eiwitten, creatine en CLA innam.p-cp-ccp-min

Hoe kan dit?

Volgens de wetenschappers activeert CLA een mechanisme in het lichaam waarbij het de regulatie van cytokines positief reguleert. Een cytokine is een molecuul dat onder andere een rol speelt in het activeren van bepaalde receptoren. De onderzoekers schrijven hierover het volgende:

The proinflammatory cytokine tumor necrosis factor-alpha, a known catabolic signaling agent, decreases with CLA supplementation. Higher concentrations of tumor necrosis factor-alpha can signal apoptosis and result in loss of skeletal muscle.”

Conclusie

Creatine gecombineerd met eiwitten was effectiever dan het nuttigen van uitsluitend eiwitten. Maar het toevoegen van CLA naast creatine en eiwitten resulteert in een signifiante toename in spierkracht en toename van vetvrij spierweefsel bij jonge goed getrainde mensen.

Bron

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Feb;19(1):79-96.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here