E-nummers

Volgens Ralf Hartemink, Levensmiddelen Technoloog aan de Universiteit van Wageningen krijg je als veganist meer E-nummers binnen dan wanneer je fastfood eet. Fruit zit volgens de professor vol met E-nummers en bevat fastfood veel minder E-nummers. Eerder onderzocht scheikundeleraar Jamers Kennedey al hoeveel E-nummers er voorkomen in natuurlijke producten. Hij maakte een reeks factsheets waarop alle chemische ingrediënten in bananen, blauwe bessen, kiwi’s, eieren en passiefruit getoond worden.

Wat zijn E-Nummers?

E-nummers (ook wel toevoegingen genoemd) zijn stoffen die de smaak of houdbaarheid van voedingsmiddelen verbeteren. Een paar voorbeelden van E-nummers zijn smaakversterkers, kleurstoffen en/of conserveermiddelen. Alle toevoegingen die door de Europese Unie veilig zijn gekeurd krijgen het predicaat ‘E-nummer’. De Europese Unie geeft hierbij een garantie af dat de toevoegingen onderzocht zijn door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en veilig zijn gekeurd. Er zijn maarliefst 350 verschillende E-nummers.

banaan-min

Natuurlijke en kunstmatige E-nummers

Er zijn twee verschillende soorten E-nummers: kunstmatige (synthetische) en natuurlijke. Natuurlijke E-nummers komen uit dierlijke, plantaardige of minerale bronnen. Bijvoorbeeld de (gele) kleurstof E-100. Deze wordt uit geelwortel geproduceerd. Ook in verschillende biologische producten zijn natuurlijke E-nummers aanwezig. Synthetische E-nummers worden altijd in een laboratorium geproduceerd. Deze toevoegingen kunnen ook natuur-identiek zijn. Het E-nummer is dan kunstmatig gemaakt maar heeft dezelfde samenstelling heeft als een E-nummer uit een natuurlijke bron. Bijvoorbeeld appelzuur E-296 komt voor in natuurlijke bronnen, maar het wordt tevens synthetisch gereproduceerd.

Irene Lelieveld, voedingstherapeut stelt in een interview op Gezondheidsnet.nl dat er een aantal E-nummers zijn waar veel mensen slecht op reageren. E-nummers hebben nu eenmaal een slechte reputatie. Maar niet alle E-nummers zijn synthetisch, er zijn ook heel wat natuurlijke E-nummers. In het rijtje kleurstoffen zit bijvoorbeeld E-162 en E-160. Dit is niets anders dan resp. bietjesrood en rode kleurstof uit tomaten. Je kunt dus niet per definitie stellen dat E-nummers gevaarlijk zijn. Echter, veel fabrikanten kiezen vaak wel voor synthetische E-nummers (waaronder veel kleurstoffen) omdat producten zo nét wat mooier van kleur zijn, er lekkerder uitzien en tot slot langer houdbaar zijn. En dit is nu eenmaal wat de consument ‘eist’.

kiwi-min

Slechte reputatie

Voedsel smaakt beter, kan langer bewaard worden en ziet er veel aantrekkelijker uit dankzij E-nummers. Zonder deze toevoegingen zou een supermarkt in hoog tempo al haar klanten kwijt raken. Consumenten willen namelijk roze ham en geen grijze ham. Ook verkiezen we bijvoorbeeld romige yoghurt boven waterige yoghurt. Dankzij E-nummers worden deze wensen in vervulling gebracht. Zo stelt de Correspondent in juli 2015.

Echter, uit een onderzoek van de Consumentenbond uit 2010 bleek toch dat de helft van alle consumenten meer dan vaak bezorgd is over E-nummers in voedsel. De zoetstof aspartaam (E-951) en de smaakversterker mononatriumglutamaat (E-621) zijn bericht. Dit zijn allen stoffen waar consumenten vele jaren over klagen en waar onderzoekers steeds weer opnieuw onderzoek naar doen.
passiefruit-min

E-nummers in groente en fruit

Volgens Ralf Hartemink worden E-nummers afzonderlijk beter getest dan onze voeding zelf. Op het moment je er zeker van wilt zijn geen E-nummers binnen te krijgen zul je moeten gaan leven op water, zout en suiker. Zelfs in fruit zitten een hoop ‘natuurlijke’ E-nummers. Een groente kan er zelfs 20 bevatten. Een tomaat bevat, al dan niet biologisch, 10 tot 15 E-nummers. Dagelijks krijgen we met een normaal voedingspatroon zeker 5 tot 10 gram aan E-nummers binnen, zelfs als je geen bewerkte voedingsmiddelen eet.

ei-min

McDonald’s

In de Quest van juli 2015 stelt Hammerink dat groenten en fruit vol E-nummers zitten. Hij citeert: ‘Veganisten eten veel meer E-nummers dan wanneer je junkfood eet. Gemiddeld bevat groente 20 E-nummers. Wil je zo weinig mogelijk E-nummers binnenkrijgen, ga dan bij McDonald’s eten.’

blueberries-min

Wat nu?

Er is echter één geruststelling, bij normaal gebruik zijn producten met E-nummers niet schadelijk voor de gezondheid. Veel verhalen op het internet over E-nummers zijn volkomen overdreven, aldus de Consumentenbond. Maar dat neemt niet weg dat sommige E-nummers waaronder het conserveermiddel nitriet (E-249 en E-250) wel ongezonde aspecten hebben en een rol kunnen spelen bij het optreden van kanker.

Volgens Professor Hartemink is er veel foute informatie over E-nummers. E-nummers zijn niets meer of minder dan goedgekeurde toevoegingen, zowel natuurlijk als kunstmatig (synthetisch). E-nummers zijn erg grondig onderzocht. Als er al gevaren zijn, dan is de kans nagenoeg nihil dat je met een normaal voedingspatroon teveel E-nummers binnenkrijgt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here